Karagöz Sanat Evi
Geneviève Marot ve Jean Michel Frémont
MİSAFİR SANATÇI PROGRAMI
Karagöz Sanatevi’nde Fransız sanatçılar Geneviève Marot ve Jean Michel Frémont ile sanatçı rezidansı
İllüstrasyon sanatçısı Geneviève Marot ve tiyatro sanatçısı, senarist, yönetmen Jean-Michel Frémont Karagöz Sanatevi’nin davetlisi olarak 5 – 12 nisan 2019 tarihlerinde Ayvalık’a konuk oldu.
Karagöz Sanatevi’nde bir hafta çalışma yürüten Geneviève Marot, Ayvalık’ta Madagaskar üzerine yeni bir resimli roman çalışmasına başladı. Jean-Michel Frémont ise üzerinde çalıştığı bir tiyatro piyesini bitirdi.
Sanatçı residansı programı sonunda Geneviève Marot’nun « Madagaskar’da on iki Dolunay » isimli son kitabı üzerine Karagöz’de gerçekleştirilen sunuma, Jean Michel Fremont metinlerle eşlik etti. Söyleşi sonunda katılımcılar sanatçılarla sohbete bulundular.
Bir Ayvalık hayranı olan Geneviève Marot, kasabaya en son geldiği 2005 yılında zeytin hasatı ve taş kahvenin çizimini gerçekleştirmişti.
Geneviève Marot Paris SEAG – İç Mimari ve Sanat Yöneticiliği Yüksek Okulunu bitirdi. Basın, grafik muhabiri ve resimli roman illüstrasyoncusudur. İlk seyahat günlüğü, Kamboçya’da Phnom Penh sokaklarını konu aldı ve bu kitabı Gallimard yayınevi tarafından basıldı. Daha sonra sokak çocuklarını resimlemek için tekrar bu şehire döndü.
Fransa’da “CarnettistesTribulants” isimli, seyahat günlüklerine farklı bir bakış açısı getiren bir sanatçı grubunun kurucu üyesidir.
Bu grup ile birlikte “Banlieue nomade / GöçebeTaşra”, “Ce que j’aime en toi / Sende Sevdiğim Yan”, “Vivre vieux / İhtiyarYaşamak”, “Gratte-Ciel / Gökdelen”, “Soupe de nouilles / Erişte Çorbası”, “Bringuebalés / Bocalayanlar” ve “Paysannes / Köylü Kadınlar” isimli 6 kitap yayınladı.
Ardından, farklı grafik röportajlar ve ilk resimli romanını gerçekleştirmek üzere 13 kez Madagaskar’a gitti. “Sous le Tamarinier de Betioky / Betioky’de Hinthurmalarının gölgesinde” isimli bu resimli roman, Madagaskar’ın güneyinde yaşayan ünlü bir akordiyoncunun çocukluğunu konu almaktadır.
“Douze lunes à Madagascar / Madagaskar’da on iki Dolunay” eseri ise Ekim 2018’de yayınlandı. Bu eser, köy tarımından, müzisyenlere, geleneksel törenlerden, insanı şaşırtan güzellikteki manzaralara tanıklık ediyor ve bize Madagaskar’ın bir hazine olduğunu kanıtlıyor.